Dit is een publicatie uit het Bussola Groep jaarverslag editie 2022

DeJongCeba is dé eigentijdse specialist op het gebied van machinaal en handmatig straten, rioleringswerk en grondverzet in Noord-Holland. De onderneming kende een zonnig 2022 en startte 2023 met een goed gevulde orderportefeuille. Joost Groefsema, Directeur bij DeJongCeba: “In het verslagjaar wonnen wij opnieuw de openbare aanbesteding voor groot en klein onderhoud van straatwerk in de gemeente Opmeer. Eén van de voorwaarden was een emissieloze onderhoudsploeg. Dat past mooi bij onze ambities voor de toekomst.”

Alom aanwezig in Opmeer
Het onderhoud aan de elementenverhardingen binnen de gemeente Opmeer besteedt de gemeente elke 4 jaar opnieuw aan. Joost: “De gemeente Opmeer is een meer dan tevreden klant. Net als voorgaande aanbestedingen is ook de raamovereenkomst voor 2023 en 2024 aan DeJongCeba gegund. Inmiddels werken we al ruim 12 jaar samen.” Binnen het onderhoudscontract valt het herstellen en/of aanbrengen van alle voorkomende elementenverharding en kantopsluitingen, kleine rioleringswerkzaamheden, de aanleg of het herstellen van huis- en kolkaansluitingen en bijkomend grondwerk op verschillende locaties binnen de gemeente Opmeer.

Duurzame stappen
Joost: “Om kanshebber te kunnen zijn bij de aanbesteding van de gemeente Opmeer en toekomstige aanbestedingen, hebben we flink geïnvesteerd in het verduurzamen van ons machinepark. Zo hebben we onlangs twee diesel-shovels vervangen door nieuwe elektrische shovels. En kochten we elektrische trilplaten aan, een elektrische trilstamper en een elektrische werkbus. Daarmee kunnen we nu alle (semi)overheden van dienst zijn met ambities qua emissieloos straatwerkonderhoud.” DeJongCeba werkt ook voor de gemeenten Landsmeer, Enkhuizen, Medemblik, Koggenland, Drechterland, Stede Broec en Hollands Kroon.

Vakmanschap blijft meesterschap
Joost Groefsema heeft een positieve kijk op de toekomst. “Vroeger was stratenmaken vooral een zwaar beroep. Nu wordt stratenmaken steeds meer high-tech en een kwestie van programmeren, slimme oplossingen bedenken en know-how opdoen met eigentijdse, geavanceerde machines. Aan de ene kant zie je dus een ontwikkeling naar verdergaande automatisering. Maar aan de andere kant blijven goed opgeleide, traditionele stratenmakers onwijs belangrijk. De branche kan niet zonder hun vakkennis, inzicht en ervaring. Daarom leiden wij, ook in deze tijd waarin het soms moeilijk is om aan mensen te komen, graag zelf onze stratenmakers op. Cees Bakker, een van de grondleggers van DeJongCeba, gaat zich daar de komende tijd nog meer voor inspannen.”

Cobouw top 5
Vakmanschap blijft dus meesterschap, zélfs nu de meest vooruitstrevende straatrobot is gelanceerd. DeJongCeba en De Krom BV zijn daar, samen met technisch partner Lo Minck, al een paar jaar mee bezig. Eind 2022 was het dan zo ver. “Bij het voormalige techniekmuseum Evoluon in Eindhoven maakte onze bestratingsrobot officieel zijn debuut. De gemeente stelde een stuk straat beschikbaar dat onze robot met betonklinkers in keperverband bestraatte.” De straatrobot van DeJongCeba en De Krom is uniek omdat hij autonoom is, in tegenstelling tot andere machines die behulpzaam zijn bij bestraten. Eenmaal geprogrammeerd voor een specifiek werk rondt de robot zijn taken zelf af, wel onder leiding van een operator. Joost: “Het gaat om een prototype, dat we nog verder gaan finetunen. Is ‘ie straks helemaal perfect, dan komt deze uitvinding beschikbaar voor de hele branche. Op dit moment vervangt de straatrobot het zware straatwerk van drie man.” Onlangs stond de straatrobot in vakblad Cobouw in het rijtje van de vijf meest innovatieve uitvindingen van nu en maakte Bouwend Nederland filmopnamen van de robot in uitvoering.

Nieuwsgierig naar DeJongCeba?
Een keertje sparren kan altijd!

Neem vrijblijvend contact op met Joost of laat via onderstaand formuliertje je contactgegevens achter, dan neemt hij zo snel mogelijk contact met je op.

Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met het opslaan van uw gegevens zoals omschreven in onze privacy statement.

Joost Groefsema
Joost Groefsema Directie 06-10457827